Piemonte

EN LÅNGWEEKEND I PIEMONTE OCH MILANO

Att resa kanske känns som ett minne blott, men efter regn kommer solsken och möjligheten att upptäcka världens mat och vin kommer åter. Häng med mig och en kompis på en långweekend i Piemonte, Italien.

Piemonte
Vacker vy över Piemonte

LÅNGWEEKEND FÖR MAT & VIN

För drygt ett år sedan var jag på en lång weekend i Milano och Piemonte med en god vän. Vi båda lyckades övertyga våra respektive att just vi två skulle få åka till en centralpunkt för mat och vin dessutom till en plats som är så vacker att miljön bara skriker romantik. 

Vi flög till Linate, ca 40 minuter utanför centrala Milano med bil. Som två törstiga vinnördar var vår första destination Barbaresco, vår utgångspunkt under tiden i Piemonte.

Barbaresco är en liten by uppe i bergen med ca 650 invånare, där centralpunkten är torget kring det gamla vakttornet från 1100-talet. I området finns det mer än 40 vingårdar och två välsorterade enotecas (vinbutiker) där alla vinmakare har hyllplatser. Vinerna i området är lite mer tillgängliga är grannen Barolo, klimatet gör vinerna lite mjukare och den näringsrika jorden i Barbaresco gör att vinerna inte har lika kraftiga tanniner. Vinerna är lite ödmjukare likt byn är lite mindre berest. Jag kan varmt rekommendera byns lyxigare restaurang Campamac, vällagad lokalmat. Kött, ost och om du är där på tidig höst, tryffel i kombination med en stor välsorterad vinkällare.

Restaurang Campamac
Restaurang Campamac
Och från utsidan
Och från utsidan

OMRÅDET

Till vinområdet Barbaresco, de byar vars druvor ingår i Barbaresco vinbeteckningen, tillhör även Treiso och den otroligt vackra byn Neive, som bara ligger 4,5 km från Barbaresco och är väl värd besöket, en otroligt pittoresk bergsby. Vi åt en lyxigare lunch på restaurangen Donna Selvatica, en solig dag har de en utsikt som är av en annan värld.

Huvuddruvan i hela Piemonte är såklart Nebbiolo, men många andra druvor förekommer så testa det som faller dig i smaken. Det dracks en hel del god Nebbiolo på resan men även väldigt bra Pinot Nero, även lite Cabernet Sauvignon, bra Riesling och även lite experimentell ofiltrerad och skalmacererad Sauvignon Blanc – allt från Piemonte.

Vindruvor i Piemonte
Vindruvor i Piemonte

VINMAKAREN

Huvudnumret för resan var vår inbokade dag med vinmakaren Gianluca Colombo. Han är redan välkänd i Piemonte för sin erfarenhet och kunskap, 2014 vann han priset Premio Gambelli, Italiens bästa vinmakare under 35 år. Utöver sin egna lilla produktion, hans Barolo görs i ca 1000 flaskor om året , så är han även vinmakare på den större vingården Réva. En klassisk vingård som grundades 1867. 2010 genomgick Réva en grundlig rekonstruktion, Gianluca Colombo blev vinmakare och oenolog. 

Réva har vinodlingar i några av de bästa områdena i Langhe; Ravera i Novello, Lazzarito i Serralunga och Cannubi i Barolo. Alla odlingar är ekologiskt certifierade. Skörden sköts manuellt vid perfekt mognad, inga syntetiska metoder eller kemiska medel. Allt för att bevara den biologiska mångfalden i vingården. Respekt för hantverket och trogen sitt ursprung i klassisk Piemonte tappning. Gianluca själv vill inte bli definierad som en “viss typ” av vinmakare, varken klassisk, natur eller biodynamisk. Han säger själv att han gör bra vin med en enorm respekt för vad naturen ger honom. Vingården Réva gör inte bara otroligt bra viner, de ha även en väldigt påkostad och vacker resort där man kan bo över med ett trevligt spa.

Vill man dock ha något mer genuint så driver Gianluca och hans fru ett Bed & Breakfast hemma hos sig själv. Gianluca bjöd på en guidad heldag runt om i området, visa alla viktiga och historiska platser och vingårdar. Ett snabbt stopp på Cappella del Brunate, kapellet nära La Morra. En häftig kontrast i den historiska miljön är just detta moderna kapell, vars interiör är gjord av David Tremlett och exteriör av Sol Lewitt.

Gianluca Colombo
Gianluca Colombo
Barolokapellet
Barolokapellet

ALBA

Vi hade en kväll i staden Alba, en större lite mer turistig stad. Har du spenderarbyxan på dig så ligger en av världens bästa restauranger här, Piazza Duomo som för stunden ligger på plats 29 på The worlds 50 best restaurants. Med håll i varenna ficka gick vi till vinbaren och vinbutiken Petricore. En modern och välsorterad bar och restaurang.

Sista dagarna av resan spenderade vi i Milano, en minst sagt elegant stad! Det märks att Milano historiskt sett tillhör den rika norra delen av landet och stadens koppling till modescenen syns i varenda hörn och dess innevånare. Vi hade hyrt en lägenhet i området San Marco. Området är otroligt promenadvänligt. Kan varmt rekommendera ett besök på hantverksöl baren Baladin. Har du möjlighet att laga egen mat så handla mat på Eataly, otroligt välsorterad. Man kan köpa viner där men vill man verkligen nörda ner sig så är ett besök på Cantine Isola väl värt det. Vi åt lunch på restaurang Papermoon, klassisk nord italiensk, bra mat och miljön kändes tagen ur en maffiafilm från 80-talet. Letar du efter ett lite mer undangömt smultronställe är Il Bacaro Del Sambuco värt att leta upp.

Vår helg avslutades med en konsert, tungt distad rock av bandet Reignwolf. Alltid trevligt att kombinera mat och vin med musik. Så ät gott, drick gott, skruva upp volymen och älska din respektive för att du får leva ett gott och roligt liv!

Vin och vackert väder i Piemonte
Vin och vackert väder i Piemonte
Baladin i Milano
Baladin i Milano