Hjortron och ost är en gammal klassiker som aldrig går ur tiden. Här i en ny tappning, men kombinationen är fortfarande lika god.
FATTIG RIDDARE MED GULDKLIMP
Portioner
4
servingsFörberedelsetid
30
minutesTillagningstid
30
minutesTotal tid
1
hourGuldklimp är en hårdost från Östersund Mejeri. Med sin finstämda smak av skirat smör och smörkola når de fattiga riddarna nya höjder.
Ingredienser
- Glass
4,5 dl mjölk
60 g äggula
20 g glykospulver
55 g socker
100 g Guldklimp
- HJORTRONSYLT
300 g hjortron
100 g socker
- PANNKAKSSMET
2 dl mjölk
1 dl grädde
55 g socker
70 g ägg
1 g salt
4 skivor ljust bröd
- TILL SERVERING
Guldklimp
Havssalt
- TILLBEHÖR
Stavmixer
Glassmaskin
Så gör du
- GLASS
- Koka upp mjölken till glassen.
- Väg upp äggula, socker och glykospulver i en bunke, rör om och blanda sedan ner äggkrämen i den varma mjölken.
- Värm upp under omrörning till 84 grader.
- Riv Guldklimp och mixa i den i glassmeten med en stavmixer. Frys i paco-rör eller kör i glassmaskin.
- HJORTRONSYLT
- Blanda hjortron och socker och passera bort kärnorna.
- Koka sedan upp i en kastrull till 102 grader. Låt svalna och häll upp i spritspåse.
- FATTIG RIDDARE
- Blanda alla ingredienser till pannkakssmeten.
- Lägg i brödskivorna i pannkakssmeten och stek sedan skivorna i smör tills de blir gyllene.
- Vid servering
- Spritsa hjortronsylten på brödet försiktigt. Linjerna kan vara glesa men täcka hela brödet. Toppa med en kula av glassen och riv lite Guldklimp på toppen. Avsluta med några flingor havssalt.