French toast

FATTIG RIDDARE MED GULDKLIMP

Hjortron och ost är en gammal klassiker som aldrig går ur tiden. Här i en ny tappning, men kombinationen är fortfarande lika god.

FATTIG RIDDARE MED GULDKLIMP

Recipe by Arla Unika
Portioner

4

servings
Förberedelsetid

30

minutes
Tillagningstid

30

minutes
Total tid

1

hour 

Guldklimp är en hårdost från Östersund Mejeri. Med sin finstämda smak av skirat smör och smörkola når de fattiga riddarna nya höjder.

Ingredienser

  • Glass
  • 4,5 dl mjölk

  • 60 g äggula

  • 20 g glykospulver

  • 55 g socker

  • 100 g Guldklimp

  • HJORTRONSYLT
  • 300 g hjortron

  • 100 g socker

  • PANNKAKSSMET
  • 2 dl mjölk

  • 1 dl grädde

  • 55 g socker

  • 70 g ägg

  • 1 g salt

  • 4 skivor ljust bröd

  • TILL SERVERING
  • Guldklimp

  • Havssalt

  • TILLBEHÖR
  • Stavmixer

  • Glassmaskin

Så gör du

  • GLASS
  • Koka upp mjölken till glassen.
  • Väg upp äggula, socker och glykospulver i en bunke, rör om och blanda sedan ner äggkrämen i den varma mjölken.
  • Värm upp under omrörning till 84 grader.
  • Riv Guldklimp och mixa i den i glassmeten med en stavmixer. Frys i paco-rör eller kör i glassmaskin.
  • HJORTRONSYLT
  • Blanda hjortron och socker och passera bort kärnorna.
  • Koka sedan upp i en kastrull till 102 grader. Låt svalna och häll upp i spritspåse.
  • FATTIG RIDDARE
  • Blanda alla ingredienser till pannkakssmeten.
  • Lägg i brödskivorna i pannkakssmeten och stek sedan skivorna i smör tills de blir gyllene.
  • Vid servering
  • Spritsa hjortronsylten på brödet försiktigt. Linjerna kan vara glesa men täcka hela brödet. Toppa med en kula av glassen och riv lite Guldklimp på toppen. Avsluta med några flingor havssalt.